Menu


Přijetí na SŠ: kdy se to dozvím?

napsal: Praha školská

Přijetí na SŠ: kdy se to dozvím?

Deváťáci (ale i uchazeči o víceletá gymnázia a nástavby) se zanedlouho dozví o přijetí na SŠ a o tom, jak dopadli u přijímaček. Výsledky přijímacích zkoušek (zadání a řešení testů) jsou již zveřejněné. Ale je ještě několik důležitých informací, které vám možná unikly a je fajn o nich vědět. Pojďme si zodpovědět nejčastější dotazy, abychom byli zase o něco moudřejší!

Zda jste úspěšně zvládli přijímací zkoušky a přijali vás na jednu ze škol z přihlášky se dozvíte ve středu 15. května 2024 (očekáváme v dopoledních hodinách). Výsledky nebudou dříve nikde k dispozici. Čas zveřejnění výsledků není pevně daný, proto se nelekejte, pokud nastane menší časová odchylka. Informace o svém (ne)přijetí se dozvíte v systému DIPSY, kde jste pravděpodobně podávali přihlášky – výsledky ale lze najít v DIPSY i pokud jste se přes něj nehlásili. Váš výsledek bude pod registračním číslem dítěte, které jste obdrželi v pozvánce k přijímacím zkouškám.

Uchazeč bude dle algoritmu Cermatu umístěn na nejvyšší prioritu ze svého pořadí na přihlášce, kam ale bodově ještě stačí. Vždy má přednost výsledek žáka v přijímacím řízení, druhotně se přihlíží k prioritě školy. Nikdy vás v pořadí nepřeskočí žák s vyšší prioritou, ale nižším bodovým ziskem. Může se ale stát, že vás přeskočí ten, kdo má více bodů z přijímaček, ale školu na nižší prioritě v přihlášce.

Jelikož zápisový lístek zanikl, jak je to tedy s potvrzením zájmu o studium? Pokud se z DIPSY dozvíte, že jste přijati na střední školu, škola s vámi automaticky počítá a nemusíte tedy potvrzovat svůj zájem.

Tak v tomto případě si budeme povídat o vzdání se přijetí. Můžete se vzdát přijetí na danou střední školu, ale neznamená to však, že budete přijati na jinou školu z přihlášky. Automaticky pak přicházíte o celé 1. kolo přijímacího řízení a musíte se hlásit na volná místa ve 2. či dalších kolech. Proto vždy vzdání se přijetí velmi dobře zvažte. Obecně ho spíše nedoporučujeme, nabídka míst na SŠ v dalších kolech bude omezená.

Věděli jste, že je možnost tzv. nahlížení do spisu přijímací zkoušky? Jedná se o možnost, jak si zkontrolovat, že byly vaše archy správně opraveny či že máte správně přiděleny body ze školních přijímaček. Není to však něco, co je třeba udělat. Cermat i školy nemívají v opravách a bodech chyby.

Pokud po vyhlášení výsledků zjistíte, že vašemu dítěti bylo přiděleno výrazně méně bodů, než jste očekávali, využijte možnost nahlédnout do spisu. Do 3 pracovních dnů od vyhlášení výsledků poté při zjištění pochybení můžete podat písemné odvolání řediteli SŠ. Odvolání z kapacitních důvodů je letos nepřípustné a odvolávat se kvůli pochybení se bude naprosté minimum uchazečů.

Všem deváťákům držíme palce a věříme v dobré výsledky!

Další užitečné tipy:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

  1. M

    # Marie

    Dobrý den dcera již byla rok a půl na škole ale odešla sní ,jak ji mohu přihlásit v druhém kole na jinou školu?

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.