Menu


Co potřebují děti do 1. třídy? Výbava pro prvňáčka

napsal: Praha školská

Co potřebují děti do 1. třídy? Výbava pro prvňáčka

Budoucí prvňáčci už za pár měsíců poprvé usednou do školních lavic. Jaká by měla být ideální výbava pro prvňáčka? Co pro nového školáka nebo novou školačku koupit? V tomto článku vám představíme nejdůležitější výbavu pro prvňáčka, co by mohli potřebovat.

Úplným základem je samozřejmě aktovka či batoh. Doporučujeme vybrat aktovku s vyztuženými zády, reflexními prvky, nastavitelnými popruhy, s pevným dnem a větším množstvím kapes. Důležité také je, aby školní taška byla lehká. 

Co nesmí chybět ve školní tašce

Jestliže máte vybranou tašku, přichází otázka, co byste do ní měli sbalit. V prvňáčkově základní výbavě rozhodně nesmí chybět penál. Ideální je jednopatrový, aby se v něm dítě dobře orientovalo. Do penálu kupte základní psací potřeby jako pero, tužky, pastelky, gumu a ořezávátko. Dále se určitě budou hodit kulaté nůžky a kratší pravítko.

Další důležitou položkou jsou samozřejmě sešity a případně box či desky (A4), ve kterých budou prvňáčkovy sešity v bezpečí. Do desek můžete uložit i abecedu. Obaly na sešity se také rozhodně neztratí.

V neposlední řadě určitě nezapomeňte na láhev na pití a svačinový box, do kterého dítěti připravíte zdravou svačinku, aby po celý den mělo dostatečný přísun energie a bylo soustředěné.

Pomůcky na výtvarnou výchovu

Prvňáčka ve škole čeká také výtvarná výchova. Pro tento případ doporučujeme pořídit kufřík. Do kufříku malému školákovi či školačce můžete nakoupit:

  • vodovky, tempery, voskovky a černou tuš;
  • pár plochých a kulatých štětců různých velikostí, redispero; 
  • paletu, kelímek na vodu, hadřík, zástěrku (pracovní tričko) a ubrus; 
  • barevné papíry, čtvrtky; 
  • tuhé i tekuté lepidlo.

Výbava pro prvňáčka aneb další nezbytnosti

Nedílnou součástí prvňáčkovy výbavy jsou samozřejmě přezůvky, ideálně s bílou podrážkou, a pytlík na přezůvky. Pytlíky či vaky kupte minimálně dva, aby mělo vaše dítě kam uložit také úbor na tělocvik. Ten by měl obsahovat tričko, kraťasy/tepláky, mikinu, cvičky či tenisky opět s bílou podrážkou. Také můžete pořídit i ručník s poutkem, aby dítě mělo ve třídě svůj vlastní.

Výbava pro prvňáčka je teď kompletní a nový prvňáček by měl mít vše, co by mohl během své školní docházky potřebovat.

Mějte však na paměti, že tento seznam je pouze orientační a vždy záleží na konkrétní škole, jaké potřeby bude vyžadovat. V tomto seznamu však naleznete základ, kterým se můžete inspirovat, aby vás toho v září mnoho nepřekvapilo. 

Další tipy pro prvňáčky z našeho blogu:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

  1. R

    # Radka M.

    Moc díky za užitečný článek. Máte prosím tip na aktovku do první třídy pro drobné děti? Děkuji! R.

    1. P

      # Praha školská

      Dobrý den Radko, z vlastní zkušenosti můžeme pro drobnější děti doporučit batohy norské značky Beckmann. Je to poměrně velká investice, která se ale vyplatí. Zádový systém batohů je propracovaný do posledního detailu a příjemně se dětem nosí. TIP: mrkněte se na zahraniční eshopy, mívají lepší ceny a dopravu zdarma ;-).

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.