Menu


Novinky ze školství – shrnutí

napsal: Praha školská

Novinky ze školství – shrnutí

Zajímá vás, co se za poslední dobu událo ve školství? V tomto článku vám shrneme to nejpodstatnější, abyste byli v obraze! Nahlédneme do světa doučování i maturitních zkoušek. Jaké jsou tedy novinky ve školství?

V první řadě bychom vám chtěli představit nejnovější data, která se týkají doučování. Doučování může být někdy bráno jako takový vedlejší produkt vzdělávacího systému, ovšem je neméně důležité.

V rámci první fáze Národního plánu doučování, která probíhala v roce 2021 jako reakce na pandemii covidu-19, bylo doučováno téměř 250 tisíc žáků a žákyň ze základních a středních škol. Druhá fáze pak čítala s o 65 600 dětí více. Ve fázi předposlední se číslo doučovaných vyšplhalo až k 263 tisícům. Data k úplně poslední fázi končící v srpnu tohoto roku budou sebrána letos v říjnu. Z těchto čísel je zřejmé, že doučování je v Česku rozšířené a velmi důležité. 

A jak vlastně doučovat?

Například asistentka pedagoga Anděla Heřmánková z pražské základní školy Korunovační mluví o doučování jako o zábavné a různorodé činnosti. Zdůrazňuje důležitost vzájemné důvěry a vytvoření příjemného prostředí.

Anděla Heřmánková doučuje několik dětí cizinců zejména český jazyk. Výuku často koncipuje jako povídání si o tom, odkud děti pocházejí, anebo jim sama dává tipy na to, co podniknout třeba v Praze. Dále si s dětmi povídá o všednodenních činnostech jako nakupování či používání peněz.

Díky kombinaci každodennosti s probíráním “klasické” látky zajišťuje, že se děti rozpovídají, ale zároveň ani nevědí, že se učí. Vzhledem k narůstajícím počtům cizinců v českých třídách se tímto přístupem může nejeden doučující inspirovat. Hlavním poselstvím paní Heřmánkové je se doučování nebát. Je to zábava i poslání v jednom

Jaké jsou novinky u maturit? Od roku 2021 již absolventi a absloventky středních škol na svém maturitním vysvědčení nenajdou známku ze společné části maturity, pouze procentuální úspěšnost.

Od letošního roku však dostane většina maturujících k vysvědčení tzv. dodatek k osvědčení, což je jeden z dokumentů Europassu. V tomto dokumentu studující naleznou převodovou tabulku, z níž zjistí, jakou známku dostali. Důležité však je, že procentuální úspěšnost se u matematiky a češtiny či cizího jazyka liší. Stejně tak se liší i minimální procentuální hranice úspěšnosti. 

Tato tabulka může být pro studenty důležitá, protože některé vysoké školy nebo někteří zaměstnavatelé mohou známky z maturity vyžadovat nebo minimálně zohledňovat při přijímacím řízení. Zároveň jsou v dodatku uvedené odborné kompetence jednotlivců, což se jim může hodit pro studium nebo práci v zahraničí.

Také poradíme, že pokud studující dodatek neobdrží ve škole, může si o něj zažádat v databázi dodatků – a to jak v českém, tak například v anglickém jazyce.

Zdroje článku:

Sledujte naše další aktuality a přihlaste se k odběru novinek ze školství!

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.