Menu


Změny pro přijímací zkoušky 2023/2024

napsal: Praha školská

Změny pro přijímací zkoušky 2023/2024
Změny pro přijímací zkoušky 2023/2024: aktuální info k 30. 8. 2023.

V letošním školním roce se připravují změny pro přijímací zkoušky 2023/2024. Po chaosu, který zejména po vyhlášení výsledků přijímaček na SŠ na jaře nastal, se zástupci MŠMT rozhodli, že je čas uskutečnit změny, které by měly dětem, rodičům i školám přijímací řízení ulehčit a zjednodušit.

Z médií se dozvídáme mnoho informací o tom, jaké změny pro přijímací zkoušky 2023/2024 se chystají. Pro nejaktuálnější informace a novinky pro přijímací zkoušky na SŠ sledujte stránku Aktuálně: Přijímací zkoušky – změny 2023/24, kde jsou shromažďovány nejčerstvější informace o přijímacích zkouškách na SŠ 2023/24 a jsou hlavně průběžně aktualizovány. Datum aktualizace je vždy uvedeno.

AKTUÁLNÍ INFO O ZMĚNÁCH V PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ 2023/24

Prozatím je jasné, jaké plány MŠMT a Cermat mají, ale není jisté, zda se vše stihne do konce roku schválit. Změny pro přijímací zkoušky 2023/2024 jsou závislé na změně školského zákona, na které panuje všeobecná shoda napříč politickým spektrem a měla by se ve sněmovně schvalovat v listopadu 2023. Zároveň Cermat soutěží dodavatele pro vytvoření elektronického systému, který je pro plánovanou digitalizaci přijímacího řízení stěžejní. Ředitelé SŠ zveřejňují kritéria pro přijetí do konce ledna 2024, proto by všechny změny měly být do konce roku 2023 schváleny a potvrzeny.

Přijímací zkoušky 2024 – změny

  • Digitalizace přijímacího řízení: měla by zajistit, že nedojde k tomu, že bude žák přijatý na více škol najednou a mnoho uchazečů své místo na SŠ mít nebude. Všichni deváťáci by se měli výsledky dozvědět ze systému najednou a většina jich bude v tu chvíli přijata, čímž odpadne složitá pozkoušková administrativa (zápisové lístky a odvolání).
  • Až 3 přihlášky na SŠ elektronicky do systému + prioritizace: deváťáci budou podávat přihlášky na 3 střední školy a školy do přihlášky se budou muset nově uvádět podle priority, tedy na první místo tu, kam se chce uchazeč dostat nejvíce. Zároveň by mělo zůstat možné podat přihlášku papírově. Střední škola ji poté zadá do systému sama.
  • Prospěch z 8. a poloviny 9. třídy ZŠ:  již nebude povinným kritériem pro přijetí. Školy si budou samy volit, do jaké míry známky v přijímacím řízení zohlední.
  • Druhé kolo přijímacího řízení: mělo by mít podobná pravidla jako kolo první, tedy: podávání 3 přihlášek elektronicky a školy by měly přihlížet v výsledkům Cermat testů. Další kola, tedy od třetího dále, by byly jako doposud v gesci ředitelů SŠ.

Na veřejnost se dostaly prozatím neoficiální, tedy Ministerstvem nepotvrzené, informace o změnách termínů ostrých přijímacích zkoušek, které by nově měly probíhat v pátek a v pondělí. Doposud se přijímačky vždy konaly dva po sobě následující dny. Výsledky přijímaček by měly být známé poloviny května.

Co naopak MŠMT potvrdilo je změna termínu pro podávání přihlášek do 1. kola přijímacího řízení.

Přijímací zkoušky 2024 – termíny

  • podání přihlášek na SŠ do prvního kola přijímacího řízení do oborů vzdělání bez talentové zkoušky: od 1. do 20. února 2024
  • první řádný termín jednotných přijímacích zkoušek (datum musí potvrdit MŠMT): 12. dubna 2024 (pátek)
  • druhý řádný termín jednotných přijímacích zkoušek (datum musí potvrdit MŠMT): 15. dubna 2024 (pondělí)
  • výsledky přijímacích zkoušek 2023/24: do 10. května 2024
  • 2. kolo přijímacího řízení 2023/24: po zveřejnění výsledků 1. kola

Zdroje informací:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.