Menu


Co čeká letošní deváťáky?

napsal: Praha školská

Co čeká letošní deváťáky?

Devátá třída je tady. Určitě vás zajímá, na co v deváté třídě nezapomenout a co vás nebo vašeho deváťáka čeká. Vše důležité jsme pro vás shrnuli na následujících řádcích.

Hned na začátku deváté třídy pravděpodobně budou třídní schůzky. Buďte na nich aktivní a zjistěte co nejvíce informací. Zeptejte se hlavně na to, jak vaše základní škola plánuje studenty připravit na přijímací zkoušky na střední školy a jak vám může pomoci s výběrem střední školy: může mít např. kariérního poradce a nebo se žáky navštívit veletrh středních škol.

Výběr střední školy je jedním z klíčových rozhodnutí, která vás čekají. Měli byste zvážit různé faktory, jako jsou zájmy a schopnosti deváťáka, profil školy, její umístění a budoucí kariérní plány. Nezapomeňte konzultovat tento výběr s učiteli, školním psychologem nebo kariérovým poradcem, pokud je to možné. Získejte co nejvíce informací: prozkoumejte webové stránky středních škol a naplánujte si návštěvu dne otevřených dveří.

Pokud chcete získat konkurenční výhodu a zvládnout co nejlépe Cermat testy na střední školy, přemýšlejte nad  přípravou na přijímací zkoušky nad rámec základní školy. Tyto kurzy vám umožní získat lepší povědomí o tom, co od přijímaček očekávat a pomohou vám zvládnout stres. Rozhodně zvažte účast v přípravných kurzech a dobře vybírejte, protože na trhu je přípravek na přijímačky mnoho.

Je důležité zůstat informovaní o aktuálních změnách, které se plánují pro přijímací řízení v letošním školním roce 2023/24. Letos bude devátá třída plná změn a novinek: plánují se 3 digitální přihlášky na SŠ, prioritizace škol na přihlášce a zrušení povinnosti zahrnout prospěch ze ZŠ do kritérií pro přijetí na SŠ. Všechny novinky (pravidelně aktualizované) najdete na tomto odkaze.

AKTUÁLNÍ INFO O ZMĚNÁCH V PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ 2023/24

Závěrem, devátá třída je klíčovým rokem pro vaši budoucí středoškolskou kariéru. Dbejte na včasnou přípravu na přijímačky, získávejte co nejvíce informací a konzultujte své možnosti s učiteli a odborníky ve škole i mimo ni. Přejeme, aby pro vás devátá třída byla úspěšná a bezstarostná!

Devátá třída: další tipy na užitečné články

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.