Menu


Známe termíny přijímacích zkoušek pro rok 2024

napsal: Praha školská

Známe termíny přijímacích zkoušek pro rok 2024

MŠMT již zveřejnilo termíny přijímacích zkoušek pro rok 2024. Níže naleznete přehled řádných i náhradních termínů jednotných přijímacích zkoušek ve školním roce 2023/24 pro čtyřleté a nástavbové obory i šestiletá a osmiletá gymnázia.

Pokud se žák nebude moci v prvním či druhém řádném termínu dostavit k přijímacím zkouškám, např. pokud náhle onemocní, pak se musí omluvit řediteli školy, kde má přijímací zkoušky konat. Jednotnou Cermat přijímací zkoušku pak bude konat v náhradním termínu.

Doposud probíhaly termíny přijímacích zkoušek vždy dva dny po sobě (většinou čtvrtek a pátek). Letos poprvé je mezi termíny víkendový rozestup a přijímačky se konají v pátek a v pondělí.

  • 1. řádný termín: pátek 12. dubna 2024

  • 2. řádný termín: pondělí 15. dubna 2024

  • 1. řádný termín: úterý 16. dubna 2024

  • 2. řádný termín: středa 17. dubna 2024

Náhradní termíny přijímacích zkoušek pro rok 2024 (pro všechny obory vzdělání)

Náhradní termíny přijímacích zkoušek většinou v minulosti připadaly na květen. Letos se konají již na konci dubna.

  • 1. náhradní termín: pondělí 29. dubna 2024

  • 2. náhradní termín: úterý 30. dubna 2024

Jednotné přijímací zkoušky zahrnují státní Cermat testy z českého jazyka a matematiky. Žáci píší každý z testů dvakrát (v každém termínu jednou) a počítá se vždy lepší výsledek z každého předmětu. Bodový výsledek žáka z jednotné přijímací zkoušky je tedy: lepší výsledek z testu z ČJ + lepší výsledek z testu z M bez ohledu na termín (a školu), kdy výsledku dosáhli. Maximálně lze v součtu získat 100 bodů (50 z ČJ a 50 z M). Tento výsledek poté platí pro všechny školy z přihlášky.

Další užitečné články o přijímacích zkouškách

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

  1. P

    # Petra

    Dítě se zlomilo kost v zápěstí levé ruky. Je sice pravák, ale při příkladech z geometrie má problém s držením pravítka, nastavením délky v kružítku podle pravítka...Je možné zažádat a jak o náhradní termín přijímacích zkoušek na SŠ alespoň z matematiky? Děkuji

  2. M

    # Monika Halašová

    Kdy se dozvíme,na jaké škole bude dělat dítě přijímací zkoušku?

  3. E

    # ER

    Jak budou řešit školy svoje vlastní přijímačky, když už budou žáci rozděleni do škol po státních cermatovských testech? (např. Keplerka...)

    1. P

      # Praha školská

      Dobrý den, při rozdělování žáků do škol se bude brát v potaz také to, zda se ve stejný den, jako JPZ, konají ve škole i školní testy. Pokud ano, prioritně bude žák poslán na JPZ a školní část tam, aby nemusel na školu dvakrát. To i v případě, že by tato škola byla ze všech tří pro žáka ta nejvzdálenější.

  4. E

    # Eva

    Jak a kdy se dozvíme zda bude student přijat na školu po zaslání elektr.přihlášky na rok 2024 Díky za odpověď

    1. P

      # Praha školská

      Dobrý den, výsledky o přijetí, resp. to, na jakou ze škol je žák přijat, školy zveřejní 15. května 2024 v DIPSY, na webu, nebo na veřejně přístupném místě ve škole.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.