Menu


Záznamový arch a nejčastější chyby u přijímaček

napsal: Praha školská

Záznamový arch a nejčastější chyby u přijímaček

Práce se záznamovým archem se může na první dobrou zdát jako jednoduchá věc, která se často opakuje dokola, ale je velmi důležitá, jelikož arch se jako jediný po přijímacích zkouškách hodnotí. Je třeba dbát na správný zápis odpovědí, nepoužívat gumovací pero, nepřesahovat vyznačená pole k daným úlohám a mnoho dalších věcí. Zápis do archu není žádná věda, pokud víte, jak na to, a natrénovali jste si pár testů nanečisto. V tomto článku se zaměříme na nejčastější chyby, které studenti dělají a jak se jim vyvarovat.

Klíčem k úspěchu je dobře znát záznamový arch a mít povědomí o tom, že existují uzavřené a otevřené úlohy. Otevřené jsou ty vypisovací, kde odpovídáte na to, na co se vás úloha ptá. Pozor na to, abyste zbytečně nepřepisovali zadání, odpověď pište do vyznačeného políčka, jinak vám nebude uznána.

Pište čitelně, gramaticky správně a rýsování obtahujte propiskou. U uzavřených úloh existuje jen jedna správná odpověď. Tu správnou zakřížkujte z rohu do rohu. Opět pozor na zaznamenávání odpovědí. Pokud vaše odpověď nebude jasná nebo bude mimo vyznačené pole, nebudou vám za ni přiděleny body.

Oprava chybné odpovědi v záznamovém archu

Špatně jsi zaznamenal/a odpověď v záznamovém archu a nevíš, jak ji změnit? Určitě ji nezapisuj nad, pod, nebo vedle vyznačeného pole. Jedinou správnou možností je: u uzavřených úloh celé políčko zabarvěte a označte křížkem jiné, u otevřených úloh chybu přeškrtněte a napište správnou variantu.

Písmo v záznamovém archu

Jak je to s rozlišováním velkých a malých písmen u přijímaček? Zejména v češtině si na to dávejte pozor!
Některé úlohy totiž mohou být postaveny právě na správném určení velkého či malého písmena. Pište gramaticky správně.

Psací potřeby

Dbejte na psací potřeby, ideální je černá či modrá propiska či mikrofix, gumovací pera a tužky nejsou vhodné, mohly by mít vliv na čitelnost vašich odpovědí. Dobře si hlídejte čas a číslování úloh, zkuste si vytvořit testovou strategii jestli ji ještě nemáte.

Je naprosto normální a v pořádku, pokud vás něco v testu zaskočí a nebudete si vědět rady s řešením. Důležité je myslet i na to, že tip nemusí být špatnou volbou, vždycky je šance, že se trefíte, a proto nenechávejte prázdná a nevyplněná políčka.

Pevně věříme, že se vám přijímačky povedou!

Další tipy k přijímačkám

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.