Menu


5 vychytávek na prázdniny, jak se něčemu přiučit

napsal: Praha školská

5 vychytávek na prázdniny, jak se něčemu přiučit

Konečně tu máme zasloužené léto a dvouměsíční prázdniny. Určitě se nemůžete dočkat, až vyrazíte ven a budete si užívat volna. Právě na takovéto volné dny pro vás máme několik tipů, jak se i mimo školu dozvědět něco nového nebo v praxi procvičit znalosti, které jste ve škole získali.

K létu kromě sluníčka, bazénu a výletů zajisté patří i čtení. Ať už vás baví knížky, časopisy, nebo blogy, zkuste kromě jejich obsahu okrajově vnímat i pravopis. Čtení k lepší znalosti pravopisu totiž doopravdy pomáhá. Můžete si tak dobře nakoukat třeba čárky v souvětích, které vám potom nebudou dělat potíže. A pokud vás čekají přijímací zkoušky na střední školu, určitě tuhle znalost oceníte!

Prázdniny a cestování patří k sobě. Jak využít dopravy k opakování látky ze školy? Zkuste si v hlavně počítat. Cestujete zrovna k moři, do hor, nebo za částí rodiny, která žije v jiném městě? Čím pojedete a jak je to daleko? Ve volných chvílích při přemisťování se z místa na místo můžete zkoušet v hlavě propočítávat např. jak dlouho vám cesta potrvá, když pojedete určitou rychlostí a naopak. Procvičování v reálných situacích je opravdu efektivním způsobem, jak naučené věci nezapomenout. A to samozřejmě neplatí jen pro vzorečky z fyziky. 

O prázdninách většina z vás určitě i někam vyrazí. Ať už se půjdete projít po vašem městě, vyrazíte do přírody nebo poletíte přes půl světa, rozhlížejte se kolem sebe. Ptejte se a zjišťujte, co vidíte a proč tomu tak je. Buďte zvědaví a chtějte vědět, proč jsou určité věci takové, jaké jsou. Půjdete kolem domu, ve kterém žil významný spisovatel? Zkuste si zjistit či připomenout, jaká díla napsal. Uvidíte pomník? Přečtěte si, čemu je zasvěcen a proč zde stojí. Věřte, že se nejenom něco naučíte, ale zároveň to učiní vaši cestu mnohem zajímavější.

Pokud vás zajímají cizí jazyky (angličtina, francouzština, němčina…), prázdniny jsou vhodnou dobou pro opakování jazyků zábavnou formou. Můžete si zkusit najít nějaký film, seriál, či podcast, jenž je v jazyce, který se učíte či který se naučit chcete. Zkuste se zaposlouchat – určitě se pobavíte a u toho se třeba naučíte nějaké nové slovíčko či si zopakujete gramatiku. Existují i výukové jazykové aplikace na telefon. Můžete každý den pár minut opakovat, abyste nevyšli ze cviku.

Nevíte, co s volným odpolednem či večerem? Zajděte do muzea, galerie či divadla – zajisté zažijete něco nevšedního. Navíc se k tomu dozvíte spoustu zajímavých informací a také získáte kulturní zážitek.

I mimo školní lavice se můžete naučit mnoho věcí. Abyste všechno hned nezapomněli, můžete použít techniku tzv. Active Recall, neboli techniku aktivního vybavování. Víc si o ní můžete přečíst tady v odstavci 3.1.

Hlavně si ale nezapomeňte užít sluníčko a letní pohodu.

Další tipy na prázdniny

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.