Menu


Jak zvládnout adapťák a nástup na střední školu?

napsal: Praha školská

Jak zvládnout adapťák a nástup na střední školu?

K nástupu na střední školu neodmyslitelně patří tzv. adaptační kurz neboli adapťák! Ten školy pořádají, aby se noví spolužáci ještě před nástupem do nového školního režimu trochu poznali. Jak mezi sebou, tak i s učiteli. A jak takový adapťák na střední školu a nástup do nového prostředí zvládnout? 

Začlenění do nového kolektivu se může zdát jako náročná disciplína. Ona možná trochu je, ale procházíme jí snad všichni v různých fázích života. Ovšem adapťák na střední školu vám v tom jistě může pomoci! Zde si totiž vyzkoušíte různé seznamovací hry, aktivity zaměřené na důvěru nebo hry, při nichž je potřeba spolupracovat. Během těchto aktivit můžete poznat, kdo vám je blíž, s kým se vám lépe pracuje či ke komu cítíte větší důvěru. To jsou jedny z klíčových atributů pro navázání nových přátelství.

Jak probíhá adapťák na střední školu?

Na adapťáku budete pravděpodobně náhodně rozděleni do pokojů nebo chatek po několika lidech. To je jedinečná šance k tomu se spřátelit se spolužáky. Můžete si po nocích povídat, sdílet své zájmy, společně poznávat prostředí, ve kterém se nacházíte. A kdo ví, třeba vám právě toto náhodné spojení vydrží až do maturity. 

A pokud byste se během adapťáku na střední školu nestihli s nikým sblížit, rozhodně nezoufejte. Za prvé – určitě nebudete sami, za druhé – vaši budoucí kamarádi třeba zrovna nemohli dorazit, a za třetí – budete mít prostor i ve škole. Ve třídě můžete najít někoho, koho baví stejné předměty, a rázem budete mít třeba společnou řeč. Nebo můžete někomu pomoci s předmětem, ve kterém nevyniká, ale vy ano. Nebo si zkrátka k někomu přisedněte ve školní jídelně. Možností je celá řada! 

Dalším důležitým aspektem adapťáku na střední školu a vlastně celého středoškolského studia je také tvorba vztahů s vašimi budoucími učiteli! Na seznamovák zpravidla jezdí učitelů víc (včetně vašeho nového třídního či nové třídní), což je pro vás jedinečná možnost poznat je mimo formální půdu školy. Oni zároveň poznají vás a následný nástup do školních lavic tak může být o to příjemnější. Snažte se s nimi komunikovat, ptát se a zajímat se. Potom sice vkročíte do nového prostředí, ovšem už budete nějaké učitele (i spolužáky) znát, což vám celý proces nástupu na střední školu jenom usnadní. 

A drobná poznámka na konec: pokud už na adapťáku uděláte dobrý dojem, určitě se vám to během studia vyplatí.

Tak utíkejte vstříc novým dobrodružstvím na střední škole a ničeho se nebojte!

Čtěte dál:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.