Menu


Střední školy Praha: jak vybrat tu pravou?

napsal: Praha školská

Střední školy Praha: jak vybrat tu pravou?

Máte doma deváťáka? Tak to už vás jistě napadla otázka: a co bude dál? Pokud plánuje pokračovat ve školní docházce na střední školu (maturitní obor), v tomto článku se dozvíte, jak na výběr vhodné střední školy v Praze. Máme pro vás 5 kroků, na které byste měli při výběru střední školy v Praze myslet.

Zamyslete se nad tím, v čem váš deváťák vyniká – co jsou jeho silné stránky a co ho baví. Stejně tak je ovšem třeba znát i jeho slabiny a vědět, co ho rozhodně neláká. Společně se o tom pobavte, existuje něco, co by ho nadchlo? Má nějaký vysněný obor či povolání, kterému by se jednou chtěl věnovat? Jakmile budete mít alespoň nástin oborů, které přichází či naopak absolutně nepřichází v úvahu, celý výběr se zjednoduší. Doporučujeme navštívit pražský veletrh středních škol Schola Pragensis, kde si můžete rozšířit, nebo naopak zúžit obzory.

Škol je celá škála, proto je dobré si o nich něco přečíst. Na této stránce můžete vyhledávat v databázi rozličných oborů, tudíž i pokud vás zajímají střední školy – Praha. Pročtěte si informace o různých školách, a i se svým deváťákem vyhodnoťte, které by stály za úvahu. Lákavě znějící školy si sepište a zjistěte o nich co nejvíce informací – např. z čeho se vloni skládalo přijímací řízení (měla škola kromě Cermat testů na přijímačky také vlastní školní část zkoušky?), zdali není příliš komplikované na školy dojíždět (museli byste zajišťovat internát?), jakou formou probíhá výuka (je interaktivní? používá se projektová výuka?), jaké škola nabízí mimoškolní aktivity (např. sportovní a jiné kroužky) apod.

Jděte se do vybraných škol podívat. Jak na vašeho deváťáka působí? Dny otevřených dveří jsou ideální ke zjištění bližších informací i k seznámení se s prostory a prostředím. A třeba už tam váš deváťák potká nějakého potenciálního budoucího spolužáka a začne navazovat vztahy, které jsou pro úspěšné zvládnutí střední školy také velmi důležité.

Zjistěte si, co je potřeba k přijetí na vybranou střední školu. MŠMT už vyhlásilo termíny jednotné přijímací zkoušky pro rok 2024, tak si termíny zapište. Zjistěte si informace o společné části přijímacích zkoušek, Cermat testech, které tvoří 60 % váhy všech přijímacích kritérií. Zvažte možnosti, jak se na ně připravit: zvolíte přípravku na přijímačky a nebo se budete připravovat sami doma podle testů z minulých let? Pokud škola zařazuje i školní část přijímací zkoušky, z čeho se skládá a jak se na ni můžete co nejlépe připravit?

Nenechte nic náhodě a podejte přihlášku včas. Termín pro podání přihlášek zpravidla bývá v průběhu února (většinou do 1. března), letos se možná lhůta zkrátí do 20. února 2024. Termín však ještě nebyl oficiálně potvrzen, budeme vás informovat. 

Pomozte svému dítěti s přípravou na přijímačky. Důležité je, abyste sebe ani deváťáka zbytečně nestresovali. Poznačte si všechna důležitá data, začněte s přípravou včas a určitě se vše vydaří. Budeme držet palce jak s výběrem střední školy, tak během přijímacích zkoušek. 

Střední školy Praha – co ještě potřebujete vědět?

Získejte maximum informací a projděte si následující užitečné články:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.