Menu


Přijímačky 2024: důležité termíny

napsal: Praha školská

Přijímačky 2024: důležité termíny

Druhé pololetí je tu a přijímací zkoušky na střední školy se neúprosně blíží. Určitě máte plné ruce práce s přípravou, a proto pro vás máme shrnutí termínů, které jsou pro přijímačky 2024 klíčové.

Možná jste slyšeli, že minulý rok se přijímačky konaly dva dny přímo za sebou. Tato informace pro vás však neplatí, jelikož letos došlo ke změně – řádné zkoušky se konají v pátek a v pondělí. Konkrétně se jedná o data pátek 12. dubna 2024 a pondělí 15. dubna 2024.

Znamená to, že mezi testy bude celý víkend, který ideálně zasvěťte odpočinku a pokuste se během něj uvolnit a vypnout. Vyrazte se třeba projít do přírody nebo se věnujte nějakému ze svých koníčků. Náhradní termíny přijímaček jsou tento rok vyhlášeny na pondělí 29. dubna 2024 a úterý 30. dubna 2024.

Přemýšlíte-li nad nejvhodnějším způsobem přípravy na ostré zkoušky, máme pro vás tip, jak na to. Jedná se o obálkovou metodu, které se také někdy přezdívá šanonová nebo semaforová. Ze začátku se může zdát časově náročná, ale je opravdu efektivní.

Tato metoda spočívá v tom, že si deváťák vyzkouší co nejvíce testů a naučí se postupně pracovat se všemi typy úloh. V Cermat testech se totiž úlohy typově velice podobají. A jak na to? Nejprve je třeba test vyřešit, prohlédnout a ohodnotit. K tomu jsou potřeba tři obálky, šanony či složky, které si můžete rozlišit třeba dle barev na červenou, žlutou a zelenou. Testy potom můžete rozstříhat na jednotlivé úlohy podle toho, jak vám šly vyřešit, a zařadit do obálek – těžká cvičení do červené, střední do žluté a snadné do zelené.

Poté si už jen vytvořte učící plán, kdy by se nejčastěji měl procházet červený šanon (třeba 3x týdně) a nejméně často ten zelený. Když deváťákovi začne typ úloh z červené obálky jít, úlohu přesuňte nejprve do žluté a časem do zelené obálky. Cílem celé metody je přesunout všechny úlohy z červeného šanonu do jiných složek.
Zaujala vás tato metoda? Pro větší názornost se můžete podívat ještě na krátké video.

Výsledky o přijetí či nepřijetí střední školy ze zákona vyhlásí 15. května 2024. Své výsledky si můžete zkontrolovat pod svým přiděleným registračním číslem v elektronickém systému DIPSY, anebo na dveřích své školy, úřední desce, či jiném veřejnosti přístupném místě. Z výsledků už se přímo dozvíte, na kterou ze škol jste se dostali (až 90 % uchazečů by mělo mít o škole jasno už po 1. kole přijímacích zkoušek), o což se postará Cermat algoritmus, neboli tzv. „mechanismus odloženého přijetí“.

Klíčová data si dobře poznačte a věnujte čas řádné a efektivní přípravě na přijímací zkoušky. Určitě to vyjde, hodně štěstí!

Mohlo by vás také zajímat:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.