Menu


Školní rok 2023/24: důležité termíny

napsal: Praha školská

Školní rok 2023/24: důležité termíny

Školní rok 2023/24 je tady a žáci 4. 9. 2023 opět usedli do školních lavic. Máme pro vás všechny důležité termíny! Novopečené deváťáky čeká jejich poslední rok základní školy. Nástupu na střední školu však předchází pár důležitých událostí, jejichž termíny vám v tomto článku také shrneme. Ne všechny termíny jsou již známé. Je možné, že se přijímací řízení na SŠ dočká změn. Ty se zatím plánují a čeká se, zda budou legislativně ukotveny. Prozatím tedy platí současná pravidla. Pro nejaktuálnější info klikněte na toto tlačítko:

AKTUÁLNÍ INFO O PLÁNOVANÝCH ZMĚNÁCH V PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍ 2023/24

Samozřejmě tím nejdůležitějším, co deváťáky nemine, je výběr střední školy! To dá sice někdy zabrat, ale jakmile si žák uvědomí, co by ho lákalo a jaké jsou jeho možnosti, má vyhráno! V prvním kole mohou děti za nyní platných pravidel podat až 2 přihlášky (pokud se uzákoní změny, budou to až 3 přihlášky). Termín podání přihlášky pro školní rok 2023/24 zatím nebyl Ministerstvem školství vypsán. Nejzazší termín bývá zpravidla do 1. března, pro tento školní rok se zatím hovoří o termínu dřívějším. 

Obory s talentovou zkouškou a sportovní gymnázia 2023/24

Pokud ovšem plánujete podat přihlášku například na uměleckou školu s talentovými zkouškami, termíny jsou jiné. Přihlášky se podávají do 30. listopadu 2023 a zkoušky probíhají během ledna. Tato data by se změnou legislativy měnit neměla. Do oborů vzdělání s talentovou zkouškou žáci nepíší jednotné Cermat testy. Pokud se však budete hlásit na sportovní gymnázium, čekají vás jak talentovky, tak i Cermat testy. Cermat testy píšete v řádných termínech pro 1. kolo přijímacího řízení a započítají se vám i na školy bez talentové zkoušky, na které se můžete paralelně hlásit.

Můžete se totiž hlásit až na dva obory vzdělání s talentovou zkouškou a až na dva obory vzdělání bez talentové zkoušky. Termín talentových zkoušek je stanoven v pracovních dnech od 2. do 15. ledna 2024. Talentové zkoušky na gymnázia se sportovní přípravou proběhnou v pracovních dnech od 2. ledna do 15. února 2024. Termín pro talentové zkoušky na konzervatoře MŠMT stanovilo na pracovní dny od 15. do 31. ledna 2024.

Výsledky přijímacího řízení se u konzervatoří a oborů vzdělání skupiny 82 Umění a užité umění uskuteční v termínu od 5. do 15. února 2024. Pokud byste neuspěli u talentovek, ještě stále stíháte přihlášení do oborů bez talentové zkoušky.

Pro všechny maturitní obory a gymnázia se sportovní přípravou je povinná jednotná (státní) přijímací zkouška (JPZ) připravovaná státní organizací Cermat. Pro deváťáky hlásící se na výše zmíněné maturitní obory jsou jednotné přijímačky nejdůležitější událostí školního roku. Žáci skládají zkoušku z matematiky a českého jazyka, a to rovnou dvakrát! Nejprve na první škole, na níž se hlásí, další den na té druhé. Výsledek z každého testu se pak počítá vždy ten lepší! Pro školní rok 2023/24 již MŠMT potvrdilo termíny. Letos nebudou v 1. kole řádné termíny přijímaček dva po sobě jdoucí dny, ale žáci mezi nimi budou mít víkendovou pauzu.

V případě, že např. onemocníte a nemůžete přijít na řádný termín, je třeba se předem omluvit řediteli SŠ, kde máte přijímačky konat. Poté budete testy psát v náhradním termínu.

Řádné termíny jednotných přijímacích zkoušek pro školní rok 2023/24

  • 1. řádný termín: pátek 12. dubna 2024
  • 2. řádný termín: pondělí 15. dubna 2024

Náhradní termíny jednotných přijímacích zkoušek pro školní rok 2023/24

  • 1. náhradní termín: pondělí 29. dubna 2024
  • 2. náhradní termín: úterý 30. dubna 2024

K jednotným přijímacím zkouškám také patří důkladná příprava. Doporučujeme se proto poohlédnout po přípravných kurzech a porovnat si nabídky. Většina začíná již na podzim. 

Přehled všech prázdnin a volných dní najdete např. na webových stránkách Edu.cz. Jarní prázdniny se liší podle regionů. Najděte si, kdy jsou jarní prázdniny u vás! Dále vás čekají podzimní prázdniny, vánoční prázdniny, pololetní prázdniny a velikonoční prázdniny. Nad rámec prázdnin může ředitel školy vyhlásit ještě ředitelské volno. Mnoho škol ho bude mít např. v pátek 29. 9. 2023 po státním svátku 28. 9.

Všichni školou povinní se jistě budou těšit na konec školního roku. Poslední školní den a předávání vysvědčení připadá na pátek dne 28. 6. 2024. Od 29. června tedy začnou letní prázdniny, čas na odpočinek a nová dobrodružství! Zpět do školy se žáci vrátí v pondělí 2. září 2024.

Další užitečné odkazy pro školní rok 2023/24

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.