Menu


Jak vybrat mateřskou školu? Užitečné rady

napsal: Praha školská

Jak vybrat mateřskou školu? Užitečné rady

Máte doma ratolest, které je kolem tří let? V tom případě už jste nejspíš přemýšleli nad mateřskou školou a nad  otázkami, jak vybrat MŠ. Možná si kladete tyto otázky: Podle čeho školku vybrat? Je povinná? V tom případě je tento článek přímo pro vás.

Mateřských škol existuje celá škála, liší se dle zřizovatele a dle vzdělávacího programu. První otázka, na kterou byste si měli odpovědět, zní, jestli preferujete školku soukromou, nebo veřejnou. Na veřejné MŠ se vztahuje školský zákon a jsou zapsané do školského rejstříku. Naopak školky soukromé se řídí obecně platnými předpisy, jelikož se jedná o volné živnosti.

Jak už padlo výše, mateřské školy se mohou velmi lišit i podle jejich vzdělávacího programu. Na výběr jsou kupříkladu lesní školky, Montessori školky či školky Waldorfské. Lesní mateřské školy jsou typické pro svůj způsob vzdělávání, který probíhá venku, a to za jakéhokoli počasí. Montessori školky se zase řídí principem „pomoz mi, abych to dokázal sám“. Děti si samy určují, co, kdy a s kým budou dělat, a dospělí působí jako jejich průvodci, což děti vede k samostatnosti a zodpovědnosti.

Spádová mateřská škola se určuje dle adresy vašeho trvalého bydliště a školského obvodu města, ve kterém žijete. Která konkrétní to je, zjistíte na městském úřadě. Pro mateřské školy jsou spádovými obvody obvykle celé městské části, takže pokud máte trvalé bydliště např. na Praze 10, vaše dítě může být přijato do jakékoli MŠ, která se nachází na témže území. Ředitelé školek přednostně přijímají děti ze stejného obvodu.

Zápisy do mateřských škol obvykle probíhají na jaře, přesné datum se však může měnit instituce od instituce. Neváhejte se tedy podívat na nástěnku či internetové stránky MŠ, o kterou máte zájem.

Mateřská škola je povinná pro děti předškolního věku, tedy pro děti, které do začátku školního roku oslaví páté narozeniny. Tento rok je pro děti navštěvující MŠ zřízenou státem, krajem, obcí či svazem bezplatný.

Pokud máte o mateřskou školu zájem, určitě neváhejte a prozkoumejte školky, které se nacházejí ve vašem okolí. Zajisté najdete nějakou, která se vám bude zamlouvat. Držíme palce s výběrem té pravé. 😊

Čtěte také:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.