Menu


Tipy na velikonoční tvoření a aktivity s dětmi

napsal: Praha školská

Tipy na velikonoční tvoření a aktivity s dětmi

Jaro je za dveřmi a společně s ním i tradiční aktivity jako pletení pomlázky a barvení vajíček, což symbolizuje jen jedno, a to Velikonoce. Jak si tuto každoroční tradici zpříjemnit? Pojďme si tento svátek představit trochu blíže a ukázat si jednoduché tvoření, které nadchne celou rodinu!

Vůně mazance a beránka, který dělá ozdobu Velikonoc, nebo typická česká velikonoční nádivka. Tento svátek je pro milovníky pečení jako dělaný. Mazanec se připravuje ze sladkého kynutého těsta a typicky se peče na Bílou sobotu. Další oblíbenou dobrotou jsou sladké pletýnky a jidáše. Pletýnky jsou obdobou klasické vánočky a hodí se například pro velikonoční snídani nebo hladové koledníky.

Pomlázku můžeme zakoupit s blížícími se Velikonoci na každém rohu (včetně nejrůznějších dekorací). Proč si ji ale nevyzkoušet uplést doma? Stejně jako většina velikonočních zvyků i pomlázka nese dlouhou tradici. První zmínky pochází již z roku 1453 a souvisí s tradičním šleháním o Velikonočním pondělí. Tento obyčej nese několik krajových pojmenování, jako třeba dynovačka, šmerkust, mrskot, šlahačka či kočkování.

Pomlázky se nejčastěji pletou z vrbového proutí, které najdete u vodních toků. Až příště vyrazíte na procházku, zkuste se porozhlédnout, jestli nějakou vrbu nenajdete. Plést můžete ze 4, 6 nebo 8 prutů a postup se dělí na rukojeť, tělo a zakončení.

Barvení vajíček je další tradicí, kterou si představíme. V obchodech seženete nejrůznější typy barev, pojďme si ale představit pár možností, jak vytvořit originální vajíčka doma! Zkusili jste někdy barvení přírodní cestou? Použít můžete kurkumu, červenou papriku, řepu, nebo také červené víno. Je to ekologické a hlavně většinu věcí na přípravu máte doma. Mrkněte také na techniku barvení voskem.

Pokud vás nenadchly kreativní tipy na tvoření, nezoufejte, i o Velikonocích je plno akcí, které můžete navštívit. Například trhy na Staroměstském náměstí, které se konají 16. 3.–7. 4. 2024. Čekají na vás tradiční speciality a spousta zábavy. S dětmi můžete navštívit rytířskou slavnost na hradě Okoři, který se nachází jen kousek od Prahy. Těšit se můžete na živou dobovou hudbu, rytířské souboje nebo show na koni.

Velikonoce jsou určitě od toho, aby se odpočívalo, ale pro pilné deváťáky připomínáme, že se termíny přijímacích zkoušek blíží a přijímačky nanečisto pomalu finišují!

Veselé Velikonoce!

Další zajímavé tipy:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.