Menu


2. a další kola přijímaček na SŠ

napsal: Praha školská

2. a další kola přijímaček na SŠ

Deváťáci se 15. května dozvěděli výsledky přijímacích zkoušek a už ví, zda se dostali na školy, kam se hlásili. Všem přijatým gratulujeme a těm, kterým 1. kolo nevyšlo, nezbývá než to zkusit ve 2. kole přijímacího řízení. Společně si povíme, kdy se konají 2. a další kola přijímaček a jak při nich postupovat.

Druhé kolo přijímacích zkoušek startuje 21. května 2024, kdy se v DIPSY objeví seznam SŠ s volnými kapacitami. Žáci písemné Cermat testy znovu psát nebudou. Je to stejné jako u prvního kola. Prvotně záleží na vašem výsledku z přijímaček a poté bude hrát roli priorita. Od 21. do 24. května do půlnoci podáváte až 3. přihlášky (opět školy na nich seřadíte dle priority). Můžete využít jeden ze 3 způsobů podání. V červnu (8.–12.) probíhá školní část přijímaček, pokud bude na vaší škole vypsána. Dávejte si pozor na případnou kolizi termínů školních přijímaček, náhradní termíny ve 2. kole nebudou.

Výsledky druhého kola se dozvíte 21. června 2024 v systému DIPSY nebo na úřední desce či webu školy.

Pokud by se vám náhodou nezadařilo ani ve druhém kole přijímacích zkoušek, máte stále šanci na přijetí ještě ve třetím kole (a dalších), která už ale nebudou centrálně řízena.

Ve 3. a dalších kolech pravděpodobně již bude nabídka míst na SŠ velice omezená. Termíny a způsob konání závisí na rozhodnutí ředitele školy. Jestli škola, kam byste se chtěli hlásit, vypíše i další kola, se pravěpodobně dozvíte opět v systému DIPSY, ale i na webech škol a krajských stránkách pro školství, proto se průběžně koukejte a kontrolujte kapacitu škol.

Termín pro podávání přihlášek ve 3. a dalších kolech bude nejdříve 7. den po zveřejnění výsledků z druhého kola. Do třetího a dalších škol můžete podat přihlášky, jestliže jste v předchozích kolech nebyli nikam přijati, nebo jste se vzdali práva na přijetí. Stejně jako ve druhém kole se JPZ ve 3. kole nekoná. Ředitelé můžou i nemusí přihlížet k výsledkům jednotné přijímací zkoušky Cermat. Kritéria přijetí jsou individuální a záleží na řediteli dané školy. Rozhodnutí o přijetí/nepřijetí vám bude písemně zasláno. Když vás na školu ve 3. kole přijmou a budete na ni chtít nastoupit, oznámíte řediteli SŠ svůj zájem jakýmkoliv písemným záznamem do 7 dnů ode dne zveřejnění výsledků.

Všem studentům přejeme hodně štěstí a věříme, že jste se dostali/dostanete na školu, kam si přejete.

Další zajímavé články

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.