Menu


Jak funguje přiřazování na střední školy 2024?

napsal: Praha školská

Jak funguje přiřazování na střední školy 2024?

Jak je to letos s přiřazováním na střední školy a podle čeho Cermat hodnotí přijímačky? Právě o tom si v tomto článku povíme a vysvětlíme si hlavní princip vyhodnocení letošních přijímacích zkoušek.

Hlavní letošní novinkou je to, že si žák mohl podat až 3 přihlášky na střední školy, namísto 2, jako to bylo v předešlých letech. Na přihlášce musela být uvedena také priorita škol, kam se deváťák hlásí.

Zde si můžete zobrazit výsledky přijímacích zkoušek 2023/24

Hlavním stavebním kamenem pro přiřazování na SŠ je algoritmus. Nový algoritmus Cermat bude fungovat na principu tzv. odloženého přijetí. Postupně bude vyhodnocovat jednotlivé priority z přihlášky společně s bodovým hodnocením z přijímaček. Každý ředitel sestaví dle výsledků přijímací zkoušky své pořadí uchazečů od nejlepšího po nejhoršího (přidá k výsledku Cermat testů případnou školní část přijímací zkoušky).

Algoritmus vezme toto pořadí všech škol a nastaví v něm hranici přijetí na každé škole podle počtu volných míst. Teprve potom se začnou vyhodnocovat priority škol. Nejprve se přijmou uchazeči do oboru své první volby z přihlášky, v druhé fázi se posoudí obory z 2. místa na přihlášce. Pokud bude mít daný obor volnou kapacitu, bude do něj žák přijat. V případě, že by byla kapacita plná, hodnotí se, zda má tento uchazeč z 2. místa na přihlášce lepší výsledek než uchazeč z 1. fáze. Pokud ano, je přijetí uchazeči z 1. fáze je zrušeno a na místo se dostane uchazeč z 2. fáze.

Ve třetí fázi se vyhodnocuje úplně stejně jako u předešlých. Fáze algoritmu se budou opakovat až do chvíle, kdy přiřadí maximální možný počet uchazečů.

Dne 7. května SŠ přidají body ze školní části a sestaví žebříček umístění. O den později, tedy 8. května, nastává den spuštění algoritmu odloženého přijetí. Informace o tom, na kterou školu je žák přijat, bude známa 15. května 2024 ve škole (dveře školy, úřední deska) nebo v elektronickém systému DIPSY. Výsledek se vám zobrazí pod registračním číslem, které jste obdrželi v pozvánce k přijímacím zkouškám.

Všem uchazečům držíme palce a věříme, že se dostanete na vaši vysněnou školu!

Co dalšího byste si měli přečíst?

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.