Menu


První kolo přijímaček 2024 v Praze: statistiky

napsal: Praha školská

První kolo přijímaček 2024 v Praze: statistiky

První kolo přijímaček je za deváťáky a není tomu jinak ani u těch, kteří si podali přihlášku na pražské střední školy. V tomto článku vám přinášíme statistiky a další zajímavosti o tom, jak to v rámci prvního kola v hlavním městě vypadalo a dopadlo.

Přijímací zkoušky v Praze skládalo nejvíce žáků s trvalým bydlištěm na území hlavního města, a to 58,6 %. Nesmíme ale opomenout uchazeče s trvalým bydlištěm ve Středočeském kraji, kterých bylo 22,1 %, z toho nejvíce z okresů Praha-západ a Praha-východ, a to necelých 10 %.

Podíl přijatých uchazečů na SŠ V PRAZE celkově podle okresu trvalého bydliště uchazečů; údaje k 10. 5. 2024, zdroj dat: CZVV

statistiky přijímačky Praha

Zdroj: MŠMT

V Praze byla úspěšnost uchazečů nejnižší, tedy 83,8 %, především kvůli přetlaku podaných přihlášek a malých kapacitách škol. S neúspěchem se potýkalo 16,2 %, absolutně 1 524 deváťáků, viz graf níže.

Nepřijatí uchazeči hlásící se z 9. ročníku ZŠ (dle trvalého bydliště uchazeče a dle jejich 1. priority)

Nepřijatí uchazeči hlásící se z 9. ročníku ZŠ (dle trvalého bydliště uchazeče a dle jejich 1. priority)

Zdroj: MŠMT

Nejméně úspěšnými se stali žáci s trvalým bydlištěm na území Prahy, kteří se hlásili na maturitní obory pražských středních škol. Neuspělo jich 954 z celkem 1 524 neúspěšných uchazečů. Následovala čtyřletá gymnázia, kam se nedostalo 281 žáků a obory s výučním listem, u jejichž přijímací zkoušky nebylo úspěšných 189 žáků devátých tříd.

Pokud deváťák v prvním kole přijímaček neuspěje, není třeba zoufat! Výsledky přijímaček totiž nevypovídají o inteligenci uchazečů, ale především o nedostatečných kapacitách škol. Proto měly děti možnost podat přes DIPSY do půlnoci 24. 5. 2024 elektronickou přihlášku do 2. kola přijímacího řízení. Dalšími možnostmi bylo přihlášku poslat poštou, či ji osobně do školy donést. Již 21. 5. se v DIPSY zveřejnil seznam škol s volnými místy. Každý neúspěšný žák si tak mohl vybrat z dalších škol, které vyhlásily druhé kolo přijímaček.

V zadání testu Cermat z českého jazyka řádného termínu děti nejvíce potrápila úloha číslo 17. V ní se objevilo rčení „kam vítr, tam plášť“, v němž měli do věty uchazeči doplnit slovo „vítr“. Tuto úlohu úspěšně rozlousklo jen 28 % řešitelů. Dalších 27 % ji vynechalo a zbylých 45 % dětí uvedlo v záznamovém archu nesprávnou odpověď.

Neposledním úskalím byla sedmá úloha, ve které měli deváťáci za úkol vypsat tři dvouslabičná neohebná slova. Všechna slova našlo pouze 18 % uchazečů. Naopak žádný bod nedostalo 50 % dětí. Jako velký problém se dětem zdály také úlohy týkající se porozumění a práce s textem.

Zdroj: Lidovky.cz 1. 6. 2024: Rozhovor s ředitelem Cermatu

Pokud by vás zajímal rozbor testů z prvního přijímacího kola, můžete ho najít zde. Doufáme, že se vašemu deváťákovi zadařilo a že se dostal na svou vysněnou školu, a pokud ne, nezoufejte. Držíme palce, aby se dařilo i dále.

Čtěte také:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.