Menu


Přijímačky z 5. třídy na osmiletá gymnázia

napsal: Praha školská

Přijímačky z 5. třídy na osmiletá gymnázia

Čeká vašeho školáka v novém školním roce pátá třída? Měli byste zájem o studium na osmiletém gymnáziu? Pokud ano a zajímalo by vás, jak přijímačky z 5. třídy vypadají, tento článek je přímo pro vás.

Přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia se vždy skládají z testů od Cermatu, které musí tvořit minimálně 60 % zkoušky. Tyto testy se píšou z matematiky a z českého jazyka. Na konkrétní škole už pak záleží, jak naloží se zbylými 40 %, které můžou, ale nemusí, být tvořeny školní částí přijímací zkoušky. Školní částí zkoušek může být například hodnocení vysvědčení, nebo nějaký test, který si škola sama vytvoří (např. z všeobecných předpokladů, angličtiny apod.).

V Praze bývá o osmiletá gymnázia velký zájem, a tak se rozhodně vyplácí mít přehled. Dohromady se zde nachází 43 osmiletých gymnázií, z čehož 23 gymnázií je státních, 17 soukromých a 3 církevní.

Přinášíme vám vhled i do situace z letošního roku. V roce 2024 se na osmiletá gymnázia v Praze hlásilo celkem 4742 uchazečů, kteří podali dohromady 14 227 přihlášek, při čemž kapacita škol byla 1772. Školní zkoušku po uchazečích požadovalo dohromady 24 gymnázií a její součástí byly převážně testy studijních předpokladů, všeobecného rozhledů a anglického jazyka. K vysvědčení přihlíželo vcelku 20 škol a 21 gymnázií bralo v úvahu školní přípravu (Zdroj: vzdelavanivdatech.cz).

A pokud vás zajímá, jaká gymnázia jsou v Praze nejžádanější, podívejte se na jejich seznam.

Přijímací zkoušky na osmiletá gymnázia jsou velice specifická svou výběrovostí. Proto je klíčem k úspěchu řádná příprava. Přípravu na přijímací zkoušky z 5. třídy vám může nabídnout společnost To dáš! Přijímačky nanečisto, kde si přijímací zkoušky váš páťák může na vlastní kůži vyzkoušet a natrénovat. Naučí se zde nejen zvládnout cermatovské úlohy, ale také pracovat se záznamových archem, s časem a se stresem.

Testy si děti mohou vyzkoušet v rámci prezenčního kurzu přímo ve třídách, kde zažijí věrnou simulaci ostrých zkoušek. Pokud byste to však měli do Prahy daleko, nebo byste se raději připravovali z pohodlí domova, můžete využít distančního balíčku. Součástí obou kurzů To dáš! přípravy na osmiletá gymnázia jsou i videorozbory úloh na doma, ke kterým se můžete kdykoliv vrátit, a aplikace To natrénuješ! na efektivní procvičování všeho, co váš páťák nejvíce potřebuje.

Z přijímacích zkoušek na osmiletá gymnázia nemusíte mít strach. S řádnou přípravou vám dozajisté všechno vyjde tak, jak si přejete. Hodně štěstí, to dáte! 😊

Čtěte také:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.