Menu


Zahájení školního roku: Novinky a trendy ve vzdělávání v Praze

napsal: Praha školská

Zahájení školního roku: Novinky a trendy ve vzdělávání v Praze

Školní rok 2024/2025 již začal a s ním se pojí novinky a trendy ve vzdělávání. Nejnovější informace jsme pro vás shrnuli do následujících řádků.

Letos se žáci poprvé setkali s elektronickými přihláškami na střední školy. S tím se objevily obavy, jestli bude místo na školách, kam se děti hlásily, kvůli přeplněným kapacitám. Proto ministerstvo do budoucna uvažuje o proměně přijímacího řízení. Pomoci by mohlo přehození termínu. Děti by znaly výsledky přijímacích zkoušek před tím, než by podaly přihlášky na střední školy. Pro školní rok 2024/25 však bude vše stejné jako v loňském školním roce. Chcete kvalitní přípravu na přijímačky? Zkuste přijímačky nanečisto!

Mezi další novinky a trendy ve vzdělávání se zařadil zákaz či omezení mobilních telefonů. V některých školách ráno děti mobil odevzdají a zpátky si ho mohou vzít až po vyučování. Mobily tak nebudou mít ani o přestávkách, ani v hodinách.

V Česku se diskutuje o tom, jak by měla vypadat výuka cizích jazyků na základních školách. Podle ministra školství Mikuláše Beka by se děti měly s cizím jazykem povinně setkat už ve školce a další cizí jazyk by se měly začít učit v šesté třídě.

Před 56 lety do Československa vtrhla vojska Varšavské smlouvy. Popis událostí, které se staly 21. srpna 1968, i následný nástup normalizace, politické čistky a omezení svobody, najdou ve svých učebnicích dějepisu děti už na základních školách. Moderní dějiny by se měly učit mezipředmětově během hodin zeměpisu nebo přírodopisu. Některé děti mají o událostech přehled, například pokud jejich rodiče byli jejich aktivními účastníky. Nutné je ale říci, že tomuto tématu trochu nahrály události na Ukrajině. Paralela mezi vpádem ruských vojsk na Ukrajinu a vpádem armád Varšavské smlouvy do Československa se nabízí k určitému srovnávání.

Září je pro rodiny jedním z nejnáročnějších finančních období. Začátek školního roku totiž vyjde na tisíce korun. Rodiny musí nakoupit dětem školní potřeby a zaplatit například kroužky. Podle dat z průzkumu vyplývá, že čtvrtinu rodičů stojí začátek školního roku více než 5 000 korun, téměř třetina zaplatí mezi 3 000 až 5 000 korunami.

Ačkoli začátek školního roku může být náročným obdobím nejen pro žáky, ale i pro rodiče, nebojte se, vše zvládnete. Přejeme vám do nového školního roku hodně štěstí, ať se vám daří.

Zdroje a další inspirace:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.