Menu


Příprava na příjímačky na pražská gymnázia

napsal: Praha školská

Příprava na příjímačky na pražská gymnázia

Chcete se hlásit na pražská gymnázia a nepodcenit přípravu na přijímačky? Dnes pro vás máme několik tipů na to, jak se můžete na přijímací zkoušky efektivně připravit!

O čtyřletá gymnázia je často velký zájem, zejména pak o pražská gymnázia. Proto pravděpodobně budete muset kromě státních přijímaček od Cermatu splnit ještě další kritéria a požadavky neboli školní část přijímací zkoušky. Školní část může zahrnovat body za prospěch z osmé a poloviny deváté třídy, vlastní test studijních předpokladů, anebo třeba účast na vědomostních soutěžích, olympiádách apod. 

Pražská gymnázia: kritéria pro přijetí

V rámci přípravy si tak nejprve zjistěte, jaké specifické požadavky má právě vaše vysněná škola. Přesná kritéria se zpravidla zveřejňují do 31. ledna daného školního roku, pražská gymnázia se v nich však mohou lišit. Školní kritéria by ale na všech školách neměla přesáhnout 40 % váhy celkové přijímací zkoušky, minimálně 60 % by měla tvořit Cermat zkouška z matematiky a českého jazyka. 

Máte-li o vašem vytouženém gymnáziu jasno, doporučujeme nepodcenit právě tato školní kritéria a „nekašlat” na známky. Každé, byť třeba krajské, kolo olympiády se počítá! Stejně tak i dobré známky už z osmé třídy. Zároveň nic neztratíte tím, když se podíváte na modelové testy obecných studijních předpokladů. Školy, které je vyžadují, na svých stránkách často nějaké vzorové mají k dispozici. 

V neposlední řadě berte v potaz, že kvůli vysokému zájmu bývá bodová hranice pro přijetí na pražská gymnázia celkem vysoká. Zpravidla více než 70 bodů. Proto je neméně důležitá i pořádná příprava na jednotné Cermat testy

Jednou z nejefektivnějších možností, jak se na jednotnou část přijímaček připravit, je absolvování přesné simulace zkoušky. Takovou simulaci si můžete vyzkoušet u To dáš! Přijímačky nanečisto. Zde si vyzkoušíte, jak probíhá celý přijímačkový den, včetně testů z matematiky a českého jazyka, časového limitu či třídy plné dalších žáků. Simulaci můžete absolvovat několikrát a dokonce můžete mít pokaždé k dispozici detailní rozbory všech úloh! Máte tak jedinečnou šanci vybudovat si svou unikátní řešitelskou strategii tak, aby vás při ostré zkoušce nic nepřekvapilo. 

Pokud preferujete vlastní formu přípravy, určitě mrkněte na oficiální stránky Cermatu. Tam najdete spoustu vzorových testů jak z matematiky, tak z českého jazyka z minulých let, na kterých můžete trénovat. 

Všem budoucím gymnazistům přejeme hodně štěstí! 

Pražská gymnázia: další čtení

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.