Menu


Jednotné přijímací zkoušky na SŠ: co vás čeká v roce 2023/24

napsal: Praha školská

Jednotné přijímací zkoušky na SŠ: co vás čeká v roce 2023/24

Máte doma deváťáka a řešíte JPZ neboli jednotné přijímací zkoušky? Tuto povinnou přijímací zkoušku musí složit každý deváťák hlásící se na jakoukoli střední školu s maturitním oborem. Možná jste zaslechli o tom, že letošní přijímačky se budou od těch loňských lišit. Změny v přijímacím řízení letos nejspíše proběhnou, formy testů se však netýkají. Shrnutí nejdůležitějších informací ohledně letošních JPZ najdete v tomto článku. 

Jednotné přijímací zkoušky, kterým se taktéž někdy přezdívá státní přijímačky, organizuje po celé České republice Cermat. Jedná se o organizaci spadající pod Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, a testy nejen vytváří a distribuuje, ale také centrálně opravuje.

Testy se v rámci JPZ píšou dva – jeden z českého jazyka a druhý z matematiky. Test z ČJ obsahuje dohromady 30 úloh a deváťáci na něj mají 60 minut. Na matematiku je o deset minut déle, tedy dohromady 70, při čemž test obsahuje úloh 16. Z každé části mohou deváťáci získat maximálně 50 bodů. Cílem testů a úloh v nich není, aby uspěl každý a napsal je na padesát bodů. Úlohy se záměrně dělí na tzv. rozřazovací a ověřovací. Ověřovací mají za úkol průřezově ověřit učivo ze základní školy. Rozřazovací úlohy jsou ty, které cíleně nemají vyřešit všichni – proto jsou komplexnější a složitější. Jinak by testy nesplnily svůj hlavní účel, a to rozřadit uchazeče na střední školy

Deváťáci můžou psát jednotné přijímací zkoušky dvakrát – mají tedy dva pokusy. Dobrou zprávou je, že se započítá vždy lepší výsledek z obou pokusů, a to ať už ho deváťák získal na kterémkoli z termínů. Lepší výsledek z českého jazyka a lepší výsledek z matematiky se sečtou a jejich součet se bere jako celkový výsledek na všechny školy, na které jste podali přihlášku. Vzhledem k tomu, že z ČJ i z M je maximální počet bodů 50, dohromady deváťák může v JPZ získat nejvíce 100 bodů.

Neméně důležitou informací je, kdy se tento školní rok jednotné přijímací zkoušky konají. Jedná se o pátek 12. dubna 2024 a pondělí 15. dubna 2024. Náhradní termíny přijímacích zkoušek budou letos nově také v dubnu, a to na pondělí 29. dubna a úterý 30. dubna.

Některé školy mohou k přijetí nad rámec JPZ požadovat i nějaký typ školní přijímací zkoušky. Na rozdíl od jednotné přijímací zkoušky se jedná o nepovinnou část, kterou si ředitelé škol stanovují sami. JPZ však na celkovém hodnocení musí mít vždy podíl nejméně 60 %.

Ať už se vašeho deváťáka školní část zkoušky týká nebo ne, JPZ se nevyhne. Není se však čeho bát, ještě je spousta času na přípravu. Držíme palce!

Čtěte také

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.