Menu


3 tipy, jak se efektivně učit

napsal: Praha školská

3 tipy, jak se efektivně učit

Domácí příprava je nedílnou součástí vzdělávání se. Ať už jde o psaní úkolů, učení se na testy či procvičování ve škole probrané látky, každý student se alespoň někdy musí připravovat i doma ve svém volném čase. Ale jak na to správně? V tomto článku vám přinášíme několik tipů na efektivní učení.

Pro efektivní učení je důležité mít na paměti následující: mnohem více záleží na efektivitě studování, než na čase stráveném nad knihami. Ideální je sepsat si seznam povinností – veškeré úkoly, testy a podobně, a vše si seřadit dle důležitosti.

Často mají žáci tendenci věnovat spoustu času pasivnímu učení, které spočívá ve čtení zápisků, vypisování si důležitých poznámek a zvýrazňování informací. Přitom je mnohem efektivnější využít metody aktivního učení.

1. Metoda fázovaného opakování

Kouzlo této metody spočívá v průběžném učení se. Informace se do paměti ukládají mnohem lépe, když se s nimi setkáte vícekrát (klidně na kratší dobu). Je tedy mnohem výhodnější věnovat se učení pravidelně kratší čas, než jen jednou, ale zato klidně celé odpoledne. Pro co nejlepší výsledek by si měl žák zopakovat informace brzy po učení se a další opakování by mělo přijít ještě před tím, než informace stihne zapomenout.

2. Metoda aktivního vybavování

Této metodě se někdy také říká metoda Active Recall. Při použití této techniky si žák snaží vybavit co nejvíc informací, na které si dokáže vzpomenout, aniž by při tom nahlížel do sešitů či učebnicí. Pomocí této metody si také vše uložíte do dlouhodobé paměti.

3. Technika pomodoro

Pokud má váš student problém se soustředěním se a pořád ho něco rozptyluje, zkuste techniku pomodoro. Ta spočívá v tom, že se člověk učí 25 minut v kuse, ale jakmile tento čas uběhne, následuje 5–⁠10 minut pauza. Po 3-4 takovýchto cyklech následuje velká přestávka, a to klidně až 45 minut. Celý postup klidně můžete několikrát opakovat.

Efektivitu učení ovlivňuje spousta věcí, a to i prostředí. Často velmi pomůže i nechat telefon v jiné místnosti, nebo si třeba uklidit na stole. Někomu vyhovuje učit se v naprostém tichu, jiným nejlépe funguje učit se při poslechu hudby.

Stejně tak efektivitu učení ovlivňuje motivace. Nezapomeňte na odměňování, čímž nejsou nutně myšleny hmotné věci, ale vlídné pochvalné slovo.

Pokud byste si o efektivním učení se chtěli přečíst víc, určitě se podívejte na tento odkaz. Každému vyhovuje něco jiného, a tak se nebojte metody zkoušet a střídat. Držíme palce, ať najdete tu pravou, která vám bude fungovat!

Další články

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.