Menu


Podmínky přijetí na střední školu 2023/24

napsal: Praha školská

Podmínky přijetí na střední školu 2023/24

Devátá třída základní školy představuje stres nejen pro samotné žáky, ale i pro jejich rodiče. Je třeba všemu správně porozumět a řádně se připravit. Všechny podmínky a kritéria přijetí na SŠ musí ředitelé škol zveřejnit do 31. ledna 2024. Letos nově i v elektronickém systému DIPSY, přes který budou moci rodiče podávat až tři přihlášky plně digitálně.

Jestliže se žák deváté třídy rozhodne pokračovat ve studiu na jakékoliv střední škole s maturitním oborem, je povinen složit JPZ, tedy jednotnou přijímací zkoušku, kterou připravuje organizace Cermat.

Žák absolvuje dva písemné testy, které se skládají z českého jazyka+literatury a z matematiky. Zkouška z českého jazyka má 30 úloh a maximální počet bodů je 50. Matematika obsahuje 16 úloh, žák může maximálně získat 50 bodů, ale na test má o 10 minut více než u českého jazyka, tedy 70 minut. Státní přijímačky centrálně hodnotí samotný Cermat, nikoliv střední školy samotné. Co se týče přihlášky na SŠ, tak platí, že každý může nově podat přihlášky tři. Zároveň má stále na jednotné Cermat testy dva pokusy (to i v případě, že se hlásí na pouze na 1 maturitní obor), a i když například 1. termín zkoušek pokazil, bude mít stále  možnost to vylepšit – vždy se započítává ten lepší výsledek.

Jak se perfektně připravit na přijímací zkoušky, aby vás nic nepřekvapilo? Zkuste přijímačky nanečisto, kde vás naučí pracovat s časem, nervozitou i se záznamovým archem.

Jak už jsme si vysvětlili, každý žák hlásící se na maturitní obor, bude psát jednotné státní přijímačky, navíc ale některé školy zařazují také vlastní školní část přijímací zkoušky. Jedná se o nepovinnou část, kterou si škola stanovuje sama. Váha Cermat testů ale musí být vždy minimálně 60 %. Některá škola může po uchazeči navíc chtít zdravotní způsobilost (např. u zdravotnických oborů). Ředitelé SŠ musí podmínky pro přijetí zveřejnit nejpozději do 31. ledna.

Školní část přijímaček může zahrnovat např. test z jazyka, test fyzické zdatnosti, test zručnosti, nejčastěji se ale hodnotí prospěch, tedy vysvědčení z 8. třídy a pololetí 9. třídy. Většinou je to ve formě bodování průměru z prospěchu.

Pevně věříme, že jste si vybrali/si vyberete střední školu podle vašich představ a přijímací zkoušky zvládnete levou zadní. Při podávání přihlášek se zaměřte na podmínky přijetí na vámi vybrané obory a také na přílohy, které škola požaduje k přihlášce přiložit.

Čtěte také…

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.