Menu


Přihlášky na střední školu 2024 –⁠ jak na ně?

napsal: Praha školská

Přihlášky na střední školu 2024 –⁠ jak na ně?

Je letošek rokem, kdy stojíte na prahu mezi základní a střední školou? Pokud ano, nejspíš se vám hlavou honí spousta myšlenek. S přihláškami si však hlavu lámat nemusíte. V tomto článku vám totiž shrneme všechny důležité informace ohledně přihlášky na střední školu 2024. Dnes 1. února 2024 spustil Cermat velmi důležitý portál právě pro přihlášky na střední školu 2024. Jmenuje se DiPSy (digitální přihlašovací systém) a přes něj bude letos možné podávat přihlášky i plně digitálně!

Tento rok se od minulého v mnohých věcech liší. Letos lze podat až 3 přihlášky, a to i plně elektronicky. Důležité je mít na paměti, že školy do přihlášky řadíte podle vašich priorit – tudíž školu, o kterou máte největší zájem, píšete první. Vše si pořádně promyslete, po podání přihlášky už priority nejdou změnit. Využijete-li elektronickou formu podání přihlášky, budete potřebovat již zmíněný systém DiPSy. Vřele vám doporučujeme zařídit si ověřenou elektronickou identitu a systém DiPSy využít!

Letos se do přihlášky povinně již neuvádí prospěch. Ředitelé středních škol měli povinnost do 31. ledna zveřejnit podmínky přijímacího řízení – přihlížet ke známkách tedy budou jen některé instituce v rámci školní části přijímacích zkoušek. Pokud na vaši vysněnou školu budete muset známky z vysvědčení dodávat, přiložíte je do přílohy stejně jako případné potvrzení o zdravotní způsobilosti.

Nezapomeňte si do kalendáře zaznačit datum 20. února. Právě do 20. února můžete přihlášky na střední školu podat. Dalšími klíčovými daty je pátek 12. dubna a pondělí 15. dubna, kdy se konají samotné přijímací zkoušky, a 15. květen, kdy budou vyhlášeny výsledky.

Tento rok máte na výběr tři způsoby, jakými přihlášky na střední školu můžete podat. Prvním je elektronická forma skrz systém DiPSy, do kterého se snadno přihlásíte pomocí elektronické identity. Jestli vás tento způsob podání láká a chtěli byste si o něm přečíst více s podrobným návodem, proklikněte tento odkaz, kde najdete také videonávod.

Druhým způsobem je výpis ze systému DiPSy, v rámci kterého si přihlášku v online systému vyplníte online (bez přihlášení elektronickou identitou) a poté vytisknete a podepíšete (tzv. výpis vám přijde do e-mailu). Nakonec přihlášku podáte v papírové formě na všechny školy, na které se hlásíte. Třetím, posledním způsobem, je podání postaru na papírovém tiskopise. Tento způsob je však administrativně náročnější a obnáší spoustu papírů.

Ať už si vyberete jakýkoli způsob podání a jakékoli školy, věříme, že s řádnou přípravou dopadne vše tak, jak si přejete. Držíme palce. 😊

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře

Máte dotaz? Neváhejte položit otázku níže v komentářích...

Zatím nikdo nepřidal žádný komentáře, buďte první.

E-mail sice je povinný, ale uvidíme jej jenom my.
Odpovíme Vám jakmile budeme k dispozici.